Pracovní deska v kuchyni: lakovaná nebo olejovaná?
Kuchyňské pracovní desky slouží jako užitná plocha: rozlijete na ni vodu, nůž vám sjede z prkénka, postavíte sem horký hrnec a děti si na ní hrají. Je jasné, že tento kus dřeva musí vydržet hodně – bez ohledu na to, zda je natřený nebo naolejovaný. Mezi oběma úpravami však existují některé rozdíly a zvláštnosti:
Čím olejovat pracovní desku v kuchyni?
Dřevěné kuchyňské pracovní desky by se měly jednou ročně naolejovat. Výhodou oleje je, že dřevo může dále dýchat a je chráněno i "zevnitř". K tomu se používá ADLER Legno-Öl.
Lakovaná kuchyňská pracovní deska
Lakovaná kuchyňská desky má tu výhodu, že je velmi odolná, protože lak uzavírá její povrch. To znamená, že do dřeva neproniknou nečistoty ani voda. Takže pokud se něco rozlije, můžete to snadno setřít. Ani silné čisticí prostředky nemohou poškodit lakovaný povrch. To však platí pouze za předpokladu, že nedošlo k poškození lakového filmu – a to se může stát rychleji, než si myslíte. Ať už za to může nůž nebo těžký hrnec, může dojít k poškrábání a prasknutí vrstvy laku. Poté může pod lak proniknout voda - a ten se může začít v tomto místě postupně olupovat a dřevo se zabarvuje.
K opravě malých škrábanců je proto nejlepší co nejdříve použít korekční pera, jako je Grilith Flexpen. Můžete jím „zamalovat“ škrábanec a poté místo uzavřít bezbarvým lakem ve spreji. Pokud lak již popraskal a dokonce se na něm udělaly puchýře, měli byste požádat o radu odborníka, protože takové poškození již sami tak snadno neopravíte.
Péče: Pokud chcete v kuchyni mít lakovanou kuchyňskou pracovní desku, je nejlepší ji každých šest měsíců udržovat pomocí ADLER Clean Möbelpflege. Ošetřující přípravek vytvoří ochranný film proti vodě a nečistotám a dodá vaší kuchyňské desce svěží vzhled
Olejovaná kuchyňská pracovní deska
Olejovaná kuchyňská pracovní deska nejenže vypadá přirozeně, ale také tak působí na dotek. Ošetření olejem ponechá dřevu otevřené póry, to tak může dýchat a napomáhá zdravému vnitřnímu klimatu. Olej proniká do dřeva a chrání ho zevnitř. Nečistoty a voda se dají dobře setřít i z naolejovaného povrchu, ale musíte to udělat okamžitě, jinak voda, káva nebo červené víno způsobí skvrny. Káva a víno zanechávají stopy obzvlášť rychle. To je nevýhoda naolejovaných dřevěných pracovních desek - ale naštěstí je řešení snadné: naolejované dřevěné povrchy snadno opravíte i sami.
Chcete-li opravit silné znečištění a skvrny, musíte postižená místa obrousit jemným brusným papírem o zrnitosti 220-240 (max. 280) ve směru vláken dřeva a poté důkladně odstranit brusný prach. Poté můžete bavlněným hadříkem nanést trochu oleje, např. Legno-Öl, a dobře vetřít do dřeva. Nečistoty by poté již neměly být viditelné.
Péče: I pokud se nevyskytují na olejované pracovní desce skvrny, je důležité pravidelné osvěžování a průběžná péče, aby dřevo zůstalo dlouho krásné a v dobré kondici. Nejlepší způsob, jak toho dosáhnout, je pečující sada Legno-Pflegeset, která se skládá z čisticího a ošetřujicího oleje, jemného čisticího hadříku, brusného rouna a návodu na údržbu.
Nepoužívejte agresivní čisticí prostředky, poškozují olejovaný povrch – takové prostředky používejte pouze v případě, že máte lakovanou kuchyňskou desku.
Výhody a nevýhody
Zda se rozhodnete pro lakovanou nebo olejovanou dřevěnou pracovní desku je jen na vás. Shrnuli jsme pro vás ty nejdůležitější výhody a nevýhody..
Lakovaná dřevěná pracovní deska |
Olejovaná dřevěná pracovní deska |
+ Vyžaduje minimální údržbu | + Přirozenost na pohled i na dotek |
+ Vysoká odolnost | - Vyšší náročnost/interval údržby |
- V případě poškození vyšší náklady na opravu | + Nečistoty, skvrny a škrábance lze snadno odstranit a opravit - zvládnete i sami |
Pro srovnání: vznik skvrn na lakovaném (vlevo) a olejovaném povrchu (vpravo).
Jaký olej je vhodný na dřevo v kuchyni?
Dřevěné povrchy v kuchyni je vhodné olejovat v pravidelných intervalech, tedy zhruba jednou ročně. K tomu použijte olej, který je vhodný k péči a dřevo lépe chrání před vodou a nečistotami. K tomu je zvláště vhodný ADLER Legno-Öl.
Jak pečovat o pracovní desku v kuchyni?
Dřevěné pracovní desky v kuchyni lze čistit běžnými čisticími prostředky. Pro každoroční péči byste měli použít olej určený na olejované povrchy. Lakované povrchy ošetřete každého půl roku přípravkem ADLER Clean Möbelpflege.